Home » Hälsa » Vad är lunginflammation?

Vad är lunginflammation?

et finns olika typer av lunginflammation och de flesta orsakas av bakterier. Den typen av lunginflammation som orsakas av virus är mest förekommande hos barn.

Vanliga symtom vid lunginflammation är feber, hosta, smärta i bröst och/eller rygg och andfåddhet. En hel del av de som drabbats av lunginflammation upplever också en viss smärta när de hostar eller tar djupa andetag. När det gäller hostan brukar det börja som en torrhosta men efterhand går den över till att bli tjock och slemmig och det som hostas upp kan vara grönt eller rostfärgat med lite blod i. Inget vidare alltså.

Hur lunginflammation sprids

Lunginflammation sprids via inandningsluft som innehåller virus eller bakterier men det smittar även via direktkontakt, till exempel om man skakar hand med någon och sedan stoppar fingrarna i munnen, till exempel när man stoppar in en snus. Det vanligaste är att äldre drabbas av lunginflammation eftersom deras immunförsvar är något försvagat men även små barn, vars immunförsvar ännu inte är färdigutvecklat, får lättare lunginflammation.

Behandling av lunginflammation

Oftast behandlar man lunginflammation med penicillin, vanligtvis Kåvepenin, men för de som är penicillinallergiker finns andra minst lika effektiva alternativ. Vi riktigt kraftiga lunginflammationen kan man behöva vårdas på sjukhus för att få hjälp med andningen och intravenös antibiotika. Äldre personer och små barn vårdas ofta på sjukhus.

http://www.lungsjukdomar.se/ hittar du mer information om lunginflammation och även andra lungsjukdomar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*